Новини

Последните новини

04 Октомври 2018г.

Този Ноември във фокуса на обученията ни решихме да бъде темата "Безжични мрежи". Ще проведем всички предлагани инженерни нива, свързани с Wireless, а при интерес - Основни понятия в безжичните мрежи и UBWS.

За участвалите в което и да е обучение на тема безжични мрежи през Ноември 2018 г. сме предвидили специален подарък - участие в Wireless Workshop - презентация/демонстрация и дискусии по Ваши въпроси, която ще проведем на 01.12.2018 в учебен център ITCE.

Програма на обученията, които ще се проведат:

09 - 11 Ноември 2018 - MikroTik Certified Wireless Engineer (MTCWE)
19 - 21 Ноември 2018 - Ubiquiti Broadband Wireless Admin (UBWA)
23 - 25 Ноември 2018 - Ubiquiti Enterprise Wireless Admin (UEWA)


Заявете участие на и-мейл training@pgnetpro.bg

05 Април 2018г.

Тази година MikroTik обявиха множество нови комутатори. Това беше изненада за нас в ПГ Нет Про.

Ето кратък списък на представените switch-ове:CRS354

  • CRS354-48G-4S+2Q+ в два варианта – с и без PoE на всички 48-гигабитови портове, както и за първи път виждаме 40G QSFP на MikroTik устройства;
  • CRS305-1G-4S+IN е много малко устройство, но с 10G портове;
  • CRS309-1G-8S+PC е тих комутатор с 8x 10G портове.

Ще има и два нови многопортови SFP switch-а:

  • CRS328-4C-20S-4S+RM;
  • CRS332-32S+RM.

Можете да разгледате презентацията на MikroTik от MUM-а за повече подробности.

Имаше и още някои интересни новости:

- Най-накрая обявиха обхвата на LHG 60G – до 1.5 км.

- Едно прекрасно малко устройство, първото от този вид - PWR-Line AP, осигуряващо свързаност през електрическата мрежа, с Ethernet порт и вградена 2.4GHz безжична карта.

- Нека обърнем внимание и на новия mANTBox2 12s, перфектно решение за покриване с 2.4GHz на външни пространства като басейни, градини и др.

 

Ще продължим да следим новините от MikroTik…

MUM 2018

30 Юни 2017г.

CRS 326Днес тествахме новия CRS326-24G-2S+RM, който е първият пуснат dual boot switch на MikroTik. Те го обявиха като "специална версия на CSS326-24G-2S+RM", който разгледахме преди няколко месеца. Тъй като CSS версията имаше доста ограничени възможности, а и забелязахме, че на сайта на MikroTik серията CRS226 вече е спряна - вземайки предвид, че портовете са същите, вероятно да бъде заменена от CRS326, бяхме любопитни да видим CRS326 с RouterOS.

При включване устройството стартира RouterOS в пълна тишина (няма speaker). Обновихме RouterOS до 6.39.2 и започнахме да разглеждаме менютата. Бяхме шокирани, когато видяхме, че switch менюто изглежда точно като switch менюто на всички малки RouterBOARD със switch чип и има същата функционалност като тях. Това не е като CRS226 или друг switch, работещ с RouterOS. Така че може би това е всичко, което може да направи чипът Marvell.
Menu_CRS326_1

В официалната брошура на MikroTik се казва, че може да "работи в режим на маршрутизация за няколко конфигурируеми порта", което звучи сякаш не всички портове могат да се използват като интерфейси в RouterOS. Тествахме IP конфигурация едновременно на всички портове (без switch конфигурация) и имаме добри новини - всички 26 порта могат да се използват като нормални интерфейси. Това е 26-портов рутер! Със своя 800MHz ARM процесор и 512MB RAM, CRS326 е едно интересно устройство. Трябва да имате предвид, че има 16MB flash и няма възможност за външна памет.

В /system routerboard settings можете да изберете зареждане на SwitchOS, което беше следващото нещо, което направихме. Както се очакваше, не се различава от CSS326 по отношение на менютата и функционалност, с изключение на страницата system, където има бутон за стартиране на RouterOS.
Menu_CRS326_2

Двете операционни системи са напълно отделени, поддържат отделни конфигурации и не се виждат допълнителни дялове в RouterOS. Нулирането на настройките на едната не засяга другата ОС. Бутонът reset нулира конфигурацията на RouterOS и задава boot-os=router-os, но конфигурацията на SwOS остава непокътната, не успяхме да намерим начин да я занулим с хардуерния бутон. Температурата на CPU без натоварване е над 50°C. Нашите наблюдения са, че температурата при работа с RouterOS е с около 2 градуса по-висока, отколкото при работа със SwOS. Устройството поддържа джъмбо фреймове - максималния L2MTU е 10218.

Нашето заключение е, че CRS326 е много интересно устройство като маршрутизатор с 26 порта, вероятно подходящ за устройство "всичко в едно" за малък офис, където не е необходима безжична мрежа (или е осигурена такава от допълнителни точки за достъп). Определено не е устройство, което да се използва като switch със сложна конфигурация. Максимумът, който можете да получите от switch-а е в SwOS, където има хардуерна поддръжка на LAG и Ingress Rate. Всички основни switch функции, включително VLAN-и и RSTP, са налични както в RouterOS, така и в SwOS.

Архив

30 Март 2017г.

В първия ден на европейския MUM 2017 в Милано MikroTik обявиха някои много интересни продукти, които скоро ще бъдат налични.

Много се зарадвахме да видим новите PoE суичове - CRS112-8P-4S (8 PoE порта, четири SFP порта) и CRS328-24P-4S+RM (24 PoE порта, четири 10Gbps SFP+ порта), и двата поддържат 802.3af/at с независимо разпознаване на протокола за всеки порт. Това беше нещо, което всички чакахме отдавна.

За първи път MikroTik предлагат безжични устройства на свободните за използване 60GHz, към момента две устройства - wAP 60G за къси разстояния (до 100 метра) и LHG 60G за по-големи разстояния, осигуряващи 1Gbps full duplex (wire speed) и оборудвани с мощни 4-ядрени ARM процесори.

Бяхме изненадани от Woobm (Wireless out of band management) - интересна и много практична идея, осигуряваща достъп до рутера за конфигурация по различен начин. Това е USB стик, който може да работи като безжична точка за достъп (AP) или безжичен клиент, с вграден web сървър, спомена се, че ще бъде на достъпна цена.

Можете да разгледате всички интересни предложения в презентацията на MikroTik на web сайта на MUM.

mum_1

03 Декември 2016г.

В последните няколко месеца MikroTik постоянно актуализират своите популярни продукти оборудвайки ги с по-добри/по-нови безжични карти и/или процесори и други подобрения. Току-що са публикували на routerboard.com новите модели CCR1009, които имат някои интересни промени:

Без switch-chip - всички Ethernet портове са директно свързани към процесора, няма споделен 1Gbit до процесора за всички портове на комутатора.  Ние го оценяваме като подобрение, защото на устройства от този клас няма смисъл да се ползват портове за комутатор, сега имаме повече еднакви портове за използване в пълния им потенциал.
Combo-port - софтуерен интерфейс, който има два хардуерни порта: SFP порт и Ethernet порт. Можете да избирате кой да използвате, или да ги използвате и двата, за да създадете една много интересна конфигурация - хардуерен fail-over. Този комбиниран порт е обозначен със "C" в наименуването на продукта.
Поддръжка на 100Mbps SFP модули - първите MikroTik устройства, поддържащи 100Mbps SFP модули. Да, това не е ъпгрейд, но е актуализация, която може да бъде удобна в някои случаи.

Други наскоро актуализирани продукти:
hAP ac lite сега е достъпен и с tower case - в сравнение с tower case на hAP lite, имаме подобрение в дизайна - кутията има подвижна основа, която позволява хоризонтално или вертикално поставяне и монтаж на стена!
hEX - revision 3 идва с двуядрен 880MHz процесор, 256MB RAM и хардуерен AES за IPsec (можете да погледнете нашата статия "Достъпен рутер с хардуерен AES").
cAP и mAP сега имат 650MHz процесор (беше 400MHz) и Dual-Chain безжичен интерфейс с по-висока мощност (беше Single-Chain).
OmniTIK 5, QRT 2, SXT 2, DynaDish, SXT HG5 ac, SXT 5 ac, SXT SA5 ac и SXT Lite5 ac също бяха актуализирани.

02 Декември 2016г.

След появяването на MikroTik Cloud Router Switch, имаше много оплаквания за липса на функционалност, особено по отношение на (R)STP. Spanning Tree протоколите са широко популярни за създаване на разширена Layer 2 инфраструктура без цикли, така че това е нещо, което всеки очаква да бъде поддържано от всички интелигентни комутатори. За много дълго време CRS серията не поддържаше (R)STP, но тук идва добрата новина - от RouterOS 6.38rc2 MikroTik добавиха поддръжка на STP функционалност за CRS (а също и за малките комутатори в RouterBoard). Има добър пример за това във wiki-то: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CRS_examples#Spanning_Tree_Protocol

Все още не е в текущата версия RouterOS (6.37.3), но ние бяхме нетърпеливи да го видим на живо, затова тествахме със 6.38rc38 при следната топология:

pic1-topology.png

След добавяне на master портa към новосъздадения bridge с RSTP, всички портове се появиха според очакванията - те не са част от bridge-а, но просто се показват там, за да се вижда състоянието на STP, трафикът не се минава през процесора.

pic2-rstp.png

Можем само да кажем: Благодарим ви MikroTik и продължавайте с добрата работа!


01 Декември 2016г.

hEX_3.pngКогато MikroTik обявиха новия hEX revision 3 с някои големи подобрения в сравнение със стария hEX, като двуядрения
MMIPS процесор с 4 нишки и хардуерно ускорение за IPsec, ние се чудехме дали наистина може да бъде на същата цена?
В края на Октомври 2016 устройството беше публикувано на routerboard.com и на разположение в мрежата на дистрибу-
торите на същата цена като стария hEX - по-малко от 90 лева + ДДС, затова взехме 2 устройства да придобием опит от
първа ръка и да направим свои собствени тестове.

Ето някои интересни резултати, които постигнахме:
Използвайки проста конфигурация с максимален MTU и пакети с такива размери, че да няма фрагментация, с Bandwidth
Test с UDP пакети от рутерите (което не е идеалният начин да се тества), постигнахме 484Mbps с AES128 (pic1),
356Mbps с AES256 (pic2).


pic1-aes128.jpg


pic2-aes256.jpg

Това е забележително! В реални условия MTU вероятно ще бъде 1500 байта, така че ние също тествахме с 1500 байта MTU да направим TCP трафик между хостове зад рутерите , постигнахме ~430Mbps с AES128, ~325Mbps с AES256 (в едната посока или сума от двете посоки), което е повече от достатъчно за повечето Site2Site конфигурации.
Това устройство ни дава възможност да изграждаме много достъпни сигурни решения за фирми с повече офиси, използвайки например подходящ(и) CCR(и) за централния офис и новия hEX revision 3 да обслужва и осигурява сигурна връзка за клоновете.

С мощния си процесор и хардуерното ускорение за IPsec ние високо оценяваме новия hEX и по наше мнение това е едно чудесно устройство!